Uncategorized

Kiropraktikk og Behandling av BPPV (Krystallsyke)

Benign Paroksysmal Positivertigo (BPPV) er en tilstand som kan forårsake intense episoder av svimmelhet når du endrer hodets stilling. Det er en vanlig årsak til svimmelhet, spesielt blant eldre mennesker, men det kan påvirke mennesker i alle aldersgrupper. Heldigvis har kiropraktikk vist seg å være en effektiv tilnærming for å behandle BPPV og gi lindring fra ubehagelige symptomer.

Forståelse av BPPV:

BPPV oppstår når små krystaller, kjent som otolitter eller kalsiumkarbonatkrystaller, som normalt er inne i ørets balanseorganer, blir dislosert og havner i buegangene (indre øret). Dette kan føre til forstyrrelser i ørets evne til å opprettholde balanse og dermed forårsake plutselige anfall av svimmelhet (ofte kortvarig), spesielt når du snur deg i sengen, legger deg ned eller reiser deg opp.

Hvordan Kiropraktikk Kan Hjelpe:

Kiropraktikk, som fokuserer på muskel- og skjelettsystemet og nervesystemet, kan være en effektiv måte å behandle BPPV på. Her er hvordan kiropraktikk kan hjelpe:

 1. Epleys Manøver: Kiropraktorer kan bruke spesifikke manøvrer som Epleys manøver for å hjelpe med å flytte de disloserte krystallene tilbake til der de hører hjemme i ørets balanseorganer. Denne manøveren innebærer en rekke kontrollerte hodebevegelser for å gjenopprette balansen.
 2. Vurdering og Diagnose: Kiropraktorer vil først utføre en grundig vurdering og diagnostisering for å bekrefte BPPV og utelukke andre årsaker til svimmelhet. En nøyaktig diagnose er nøkkelen til å tilpasse behandlingen.
 3. Øvelser og Instruksjon: Kiropraktorer kan gi pasienter spesifikke øvelser og instruksjoner for å hjelpe dem med å forbedre balanse og redusere risikoen for gjentatte episoder av BPPV.

Forskning og Evidens:

Forskning har vist at kiropraktikk, spesielt bruk av Epleys manøver, kan være svært effektivt for å behandle BPPV. Studier har vist at opptil 90% av pasientene opplever betydelig forbedring eller full lindring av symptomer etter kiropraktisk behandling.

Oppsummering:

BPPV kan være en forstyrrende tilstand som påvirker din evne til å utføre daglige aktiviteter. Kiropraktikk har vist seg å være en trygg og effektiv tilnærming for å behandle BPPV og gi lindring fra svimmelhet. Hvis du opplever symptomer på BPPV, som svimmelhet når du beveger hodet, er det viktig å oppsøke en kiropraktor eller lege for en nøyaktig diagnose og tilpasset behandlingsplan. Med riktig omsorg kan du gjenvinne balanse og velvære i livet ditt.

Hjemmeøvelser:

Selv om det er viktig å konsultere en kvalifisert helsepersonell, som en lege eller kiropraktor, for en nøyaktig diagnose og veiledning om behandling av Benign Paroksysmal Posisjonsvertigo (BPPV), finnes det noen enkle manøvrer og øvelser som kan bidra til å lindre symptomene på BPPV hjemme. Disse øvelsene kan hjelpe med å flytte de disloserte krystallene i det indre øret tilbake til sin rette plass og gjenopprette balansen. Her er to vanlige manøvrer som kan prøves hjemme:

Merk: Før du starter noen av disse manøvrene, bør du sørge for at du har fått en nøyaktig diagnose av BPPV fra en helsepersonell, og at du har blitt instruert om hvilken side og hvilken manøver som er mest hensiktsmessig for din tilstand.

Epleys Manøver:

Dette er en av de mest brukte manøvrene for å behandle BPPV, spesielt når det påvirker det bakre semisirkulære kanalen. Følg disse trinnene:

 • Sitt på kanten av sengen med bena strakt ut foran deg.
 • Roter hodet 45 grader mot den siden som er rammet av svimmelhet (for eksempel hvis du har svimmelhet på høyre side, roter hodet 45 grader mot høyre).
 • Legg deg raskt og forsiktig på ryggen med hodet hengende over kanten av sengen, og sørg for at nakken er i en forlenget posisjon.
 • Hold denne posisjonen i omtrent 30 sekunder eller til svimmelheten avtar.
 • Rull deretter forsiktig hodet til motsatt side (90 grader fra den opprinnelige stillingen) og vent i 30 sekunder.
 • Rull deretter forsiktig over på siden din med hodet i nøytral posisjon, og kom deg sakte opp.

Brandt-Daroff Øvelser:

Dette settet av øvelser er ofte anbefalt for de som har BPPV som påvirker sidekanalene. Følg disse trinnene:

 • Sitte på kanten av sengen. Snu hodet 45 grader vekk fra den affiserte siden (snu hodet mot venstre hvis den høyre siden er affisert og motsatt)
 • Raskt legg deg på den siden som er rammet av svimmelhet, med hodet vendt oppover (45 grader), og hold deg i denne stillingen i 30 sekunder eller til svimmelheten avtar.
 • Raskt sett deg opp og sitt oppreist i 30 sekunder.
 • Legg deg deretter over på den motsatte siden av svimmelheten, med hodet vendt oppover (45 grader), og hold deg i denne stillingen i 30 sekunder eller til svimmelheten avtar.
 • Raskt sett deg opp og sitt oppreist i 30 sekunder igjen.
 • Gjenta dette for den andre siden (når svimmelhet påvirker den andre siden).

Det er viktig å følge instruksjonene nøye og utføre disse manøvrene forsiktig for å unngå skader. Du kan gjenta manøvrene flere ganger om nødvendig, vanligvis flere ganger om dagen i noen uker eller til symptomene forsvinner. Hvis symptomene vedvarer eller forverres, bør du kontakte en helsepersonell for videre evaluering og behandling.